مدارک دیجیتال و یا کاغذی که دربردارنده اطلاعاتی پیرامون وضعیت سلامتی هر فرد باشد، پرونده سلامت آن فرد است. این مدارک شامل گزارش از شرح حال جسمانی، معاینات بدنی، آزمایشها و تاریخچه بیماری افراد هستند.
پرونده سلامت به پزشکان و یا کارشناسان بهداشت و درمان کمک میکند تا با سرعت بیشتری به سوابق جسمانی یک بیمار دسترسی داشته باشند. دستیابی سریعتر به سوابق درمانی افراد و تاریخچه و این امکان برایشان فراهم است تا با سرعت بیشتری تصمیم بگیرند چه درمانی برای چه فردی بهترین گزینه است.
چرا پرونده الکترونیک سلامت ؟
طی دهههای اخیر استفاده از پرونده الکترونیک به جای پرونده کاغذی رواج بسیاری یافته است. در ابتدا استفاده از پرونده الکترونیک سلامت جایگزین کاغذ شد تا دادهها بر روی یک ابزار دیجیتالی ذخیره شود. بدین صورت پروندهها نه تنها فضای کمتری اشغال میکردند بلکه پس از اتصال به رایانه به راحتی قابلیت جستجو داشتند.
طی سالیان متمادی، پرونده پزشکی الکترونیک افراد صرفا در رایانههای مراکز درمان ذخیره میشدند و امکان دسترسی به آنها به راحتی فراهم نبود. در چنین شرایطی اگر بیمار در شرایط اورژانسی مجبور به مراجعه به یک مرکز درمانی دیگر بود، دسترسی به تاریخچه سلامت وی و درمانهای پیشین ممکن نبود.
با گذشت زمان و فراگیری استفاده از رایانهها و ابزارهای دیجیتالی هوشمند مانند تبلت و گوشی همراه، ارتباط الکترونیکی گسترده شد و ارسال و دریافت داده در کسری از ثانیه ممکن شد. این تحول دیجیتال تمام عرصههای زندگی بشر از تحصیل و کار تا خرید و فروش را دربرگرفت و حوزه سلامت و درمان هم از این قاعده مستثنی نبود.
آینده پرونده سلامت
پرونده الکترونیک سلامت فراتر از ثبت دادههای کلینیکی استاندارد است، دادههای پرونده سلامت از این رو تجمیع میشوند تا در موارد اورژانسی، به صورت بلادرنگ از هر مکانی قابل دسترسی باشند. با پرونده الکترونیک سلامت، کار برای ارائه خدمات درمانی راحتتر، بدون اصطکاک و با اتلاف وقت کمتر انجام میگیرد. با وجود پرونده الکترونیک سلامت، دیگر نیازی به انتقال فیزیکی پرونده پزشکی افراد نیست؛ با وجود ثبت الکترونیک پرونده سلامت، دادهها ضمن ذخیره شدن در سامانه جامع سلامت در اختیار تمام مراکز درمانی و مطبها خواهد بود.
همانگونه که علم پزشکی و سامانههای پزشکی همواره در حال پیشرفت هستند و تشخیص پزشکی با دقت بیشتر و خطای کمتری در مقایسه با گذشته انجام میگیرد، ثبت اطلاعات پزشکی و سوابق بیماری نیز باید با دقت بیشتری همراستا با پیشرفت فناوری انجام بگیرد. اشتراکگذاری اطلاعات سلامتی افراد و دسترسی به این دادهها ابزاری ضروری برای استفاده بهینه از پیشرفتهای پزشکی است و آنچه مسلم است، پرونده الکترونیک سلامت تاثیرگذاری استفاده از فناوریهای نوین را تاثیرگذارتر خواهد کرد.
در کشور عزیزمان ایران، به منظور افزایش بهرهوری در خدمات درمانی و استفاده حداکثری از امکانات بهداشت و سلامت، دسترسی به اطلاعات یکپارچه سلامت شهروندان ایرانی در سراسر کشور ممکن است. «سامانه یکپارچه بهداشت» با نام اختصاری «سیب» آخرین سامانه طراحی شده پرونده الکترونیک سلامت در ایران است که اطلاعات مربوط به سلامتی شهروندان ایرانی را برای ارائه خدمات بهداشت و درمان بهینه ثبت کرده است. مزایای استفاده از سامانه سیب قابلیت رویت و دسترسی آسان در کنار ماندگاری اطلاعات و حفظ محرمانگی آن است.
کیف سلامت، یک پرونده الکترونیک سلامت همراه
اکنون که از پیشرفتهای فناورانه در حوزه سلامت و درمان و امکان یکپارچگی اطلاعات سخن گفتیم، خوب است به دغدغه افراد برای رسیدن به موقع به مراکز درمانی نیز اشاره کنیم. ممکن است فردی در یک مکان دورافتاده باشد و یا اینکه به دلیل کهولت سن یا شدت بیماری مراجعه به مراکز درمانی برای معاینات پزشکی برایش سخت و طاقت فرسا باشد. پیشرفتهای فناورانه راهحل این معظلات را نیز کشف کردهاند و با تولید تجهیزات پزشکی قابل حمل و دیجیتال امکان سنجش سلامت را در هر مکان و زمانی فراهم کردند.
امروزه استفاده از کیف حاوی تجهیزات سنجش پزشکی در سراسر جهان مرسوم است. با تحول دیجیتال، ابزارهای سنجش سلامت در اندازههای کوچک در دسترس افراد زیادی قرار گرفتهاند. استفاده از این ابزارها و اتصال آن به سامانههای یکپارچه بهداشت و درمان، امکان خدماترسانی بلادرنگ را بیش از پیش فراهم کرده است.
شرکتهای معدودی این تجهیزات را در بستههای قابل حمل تحت عنوان کیف سلامت عرضه میکنند. گرچه هزینههای چنین تجهیزاتی بسیار است اما برخی شرکتهای فناوری تلاش کردهاند تا با کاهش هزینهها، امکان عرضه کیف سلامت مقرون به صرفه را فراهم کنند. با نگرش به این ایده میتوان به جرات ادعا کرد، کیف سلامت در مسیر همگانی کردن پرونده سلامت و به طور دقیقتر پرونده الکترونیک سلامت، گام برمیدارد تا با کاهش استرس ناشی از اتلاف وقت در رسیدن به مراکز درمانی با سرعت هرچه تمامتر شرایط جسمانی افراد را سنجیده و به کارشناسان ارسال کند.
انتظار میرود در آینده نزدیک افراد بیشتری شامل بیمارانی که دائما به سنجش سلامت نیاز دارند، والدینی که دغدغه سلامتی فرزندشان را دارند، افراد میانسال و یا کهسنالی که به دلیل خستگی از ترافیک و معطلی از رفتن به مراکز درمانی سربازمیزنند، و بسیاری افراد که به سلامتی خود اهمیت میدهند، به استفاده از این ابزارهای نوین روی خواهند آورد.
پایان/