چه زمانی به آلرژی فصلی یا حساسیت فصلی دچار میشویم؟
🤧😷
بسیاری از ما ممکن است در برههای از زندگی در اثر استشمام بو و یا قرارگیری در معرض گرد و غبار با مشکل عسطه و آبریزش بینی مواجه شویم. این نوع حساسیت تنفسی معمولا به حساسیت فصلی یا آلرژی فصلی شناخته میشود که بیشترین بروز آن در فصل بهار است.
اما مشکل فقط در موسم گردهافشانی گیاهان در فصل بهار دیده نمیشود و گاهی اوقات در فصول متعدد سال، فرد مبتلا ضمن واکنش به هر نوع بوی تند یا ریزگرد و یا حتی حین قرار گرفتن در معرض کولر و چیلر دچار عطسه و آبریزش بینی میشود.
طی این مقاله به طور مختصر با رینیت آلرژیک آشنا شده و چندین راهکار برای کاهش عسطه و آبریزش بینی و به طور کل راهکارهایی برای کاهش واکنش ارائه میکنیم.
آلرژی فصلی چیست؟
آلرژی فصلی یا رینیت آلرژیک به التهاب مخاط بینی میگویند که در اثر واکنش زیاد سیستم ایمنی فرد مبتلا به آلرژنها یعنی عوامل حساسیتزا ایجاد میشود. عوامل محیطی متعددی میتوانند به آلرژن تبدیل شوند که از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
بر اساس آمار منتشر شده در مجله سازمان جهانی آلرژی، حدود یک پنجم جمعیت بالغ در جهان به نوعی به حساسیت فصلی دچار هستند، این تعداد در میان کودکان حدود 40 درصد است.
گرچه آمار دقیقی از تمام کشورهای جهان در دسترس نیست اما همه ما حتی اگر خود مبتلا به آلرژی فصلی نشده باشیم، افرادی را در نزدیکانمان میشناسیم که با مشکلات رینیت آلرژیک دست و پنجه نرم میکنند.
آلرژی و مشکلات تنفسی میتواند زندگی روزمره فرد را تحت تاثیر قرار دهند اما رعایت برخی نکات پیشگیرانه و به کارگیری برخی درمانهای مناسب، علائم رینیت آلرژیک را تا حد خوبی تحت کنترل درمیآورد.
همه افراد باید توجه داشته باشند در صورتی که درمانهای خانگی و پرهیزهای فردی جواب نمیدهد، فرد مبتلا میبایست به پزشک مراجعه کند.
راههای درمان آلرژی فصلی چیست؟
راهکارهای کاهش علائم آلرژی فصلی از فردی به فرد دیگر متفاوت است، از این رو ابتدا با پزشک متخصص مشورت کنید. با این وجود برخی پرهیزهای غذایی و رفتاری در کنار برخی مراقبهها به بهبود فرد مبتلا به رینیت آلرژیک کمک میکند. از آن جمله:
1. کاهش تماس با آلرژنها یا همان عوامل حساسیتزا
- سعی کنید در معرض بوهای مختلف قرار نگیرید زیرا مخاط بینی شما تحریک شده و دچار عسطه و آبریزش بینی میشوید.
- بهتر است کمتر از ادویجات استفاده کنید، زیرا ادویهها نه تنها حاوی بو هستند بلکه خود ریزگرد محسوب میشوند.
- در روزهایی که میزان گرد و غبار هوا بیشتر از حد استاندارد است، از خانه خارج نشوید. به شرایط آب و هوا دقت کنید!
- هنگام بازگشت به منزل لباسهاس خود را تعویض کنید.
- درب و پنجره را به مدت کمی باز بگذارید.
- از مواد شوینده بسیار معطر استفاده نکنید.
- اگر در شهرهای خشک زندگی میکنید حتما از دستگاههای بخور خانگی استفاده کنید.
- از لوازم آرایش و عطرهایی با بوی تند استفاده نکنید.
- هر جا احساس کردید بینی شما خارش گرفت و یا تحریک شد از ماسکهای N95 استفاده کنید تا مانع ورود مستقیم ریزگردها و انواع مختلف بو به بینی شما شود.
2. استفاده از درمانهای طبیعی برای تقویت بدن و کاهش علائم رینیت آلرژیک
- بینی خود را با محلول سدیم کلراید که همان محلول نمکی است، شستشو دهید تا مجاری تفنسی خود را پاکسازی کنید.
- مواد غذایی سرشار از ویتامین C مانند انواع مرکبات و سبزیجات برگ سبز مصرف کنید تا در مقابل عوامل حساسیتزا قوی باشید.
- دمنوشهای موثر در کاهش التهاب از جمله دمنوش زنجبیل، گزنه و بابونه مصرف کنید.
- میوه و سبزیجات تازه مصرف کنید تا آنتیاُکسیدان بیشتری به بدنتان وارد شده و سیستم ایمنی قویتری داشته باشید.
- از غذاهای پروبیوتیک یا همان غذاهای تخمیری استفاده کنید تا دستگاه گوارشی بدن عملکرد بهینه داشته و سیستم ایمنی را تقویت کرده و شما را در مقابل انواع آلرژنها مقاوم کند.
- مصرف غذاهای فرآوری شده مانند انواع محصولات پروتئینی فرآوری شده، همچنین مصرف کنسروها و مواد غذایی حاوی نگهدارنده را کاهش دهید تا التهاب در بدن شما کاهش یابد.
- استفاده از انواع قند و شیرینی صنعتی را به حداقل برسانید. زیرا این مواد علاوه بر تضعیف سیستم ایمنی منجر به التهاب در بدن شده و همچنین میزان تولید هیستامین در بدن را افزایش میدهد.
- در معرض نور خورشید قرار بگیرید، ماهیهای چرب مصرف کنید و تخم مرغ و لبنیات را در سبد غذایی خود بگنجانید تا ویتامین D بیشتری به بدن شما برسد.
3. درمانهای دارویی؛ بعد از مراجعه به پزشک و ایمینوتراپیست ممکن است داروهای زیر برایتان تجویز شود:
- مصرف انواع آنتی هیستامینها با نامهای تجاری مختلف مانند سیتیریزین، لوراتادین، لوراتاژل، تلفست، و ... برای کنترل آبریزش بینی موثر است.
- استفاده از اسپریهای بینی کورتیکواستروئیدی که به کاهش التهاب کمک میکند. باید توجه داشت که در استفاده از این اسپریها باید وقفه انداخت.
- استفاده از قطرههای چشمی ضدحساسیت برای کاهش خارش و قرمزی چشم.
تاثیر عوامل ژنتیکی و کمبود ویتامینها و نقش استرس در بروز آلرژی فصلی
به گفته متخصصان، دلایل بروز آلرژی فصلی دقیقا مشخص نیست و از فردی به فرد دیگر متفاوت است. اما آنچه مسلم است نقش یکی از والدین یا هر دو در بروز حساسیت فصلی قابل توجه است. معمولا افرادی که مادر یا پدرشان و یا هر دو درگیر رینیت آلرژیک هستند، درصد بالاتری برای ابتلا به این مشکل را دارند.
همچنین، اگر بدنتان با برخی کمبودهای ویتامینهای یا مواد معدنی ضروری مواجه شود، دچار التهاب شده و سطح سیستم ایمنی افت پیدا میکند. همین امر منجر به افزایش هیستامین در بدن شده و به بروز علائم رینیت آلرژیک منجر میشود.
استرس به دلیل درگیر کردن سیستم عصبی به اختلال در عملکرد سیستم ایمنی میانجامد و یا میتواند باعث التهاب مزمن در بدن شده که بیماریهای خودایمنی همچون حساسیت فصلی را در پی دارد.
این مقاله صرفا برای ارتقا سطح اطلاعات عمومی در رابطه با حساسیت فصلی است و افراد مبتلا میبایست با مراجعه به پزشک متخصص به دنبال درمان تخصصی باشند.
پایان/